Ζ΄ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας «200 χρόνια από τη διεξαγωγή της μάχης στο Μανιάκι και 100 χρόνια από την αλματώδη ανάπτυξη της πόλης της Καλαμάτας» (16-17/05/2025)

Εκτύπωση

Ζ΄ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας
«200 χρόνια από τη διεξαγωγή της μάχης στο Μανιάκι και 100 χρόνια από την αλματώδη ανάπτυξη της πόλης της Καλαμάτας»

Καλαμάτα, 16-17 Μαίου 2025

 

Το Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των συνεργειών και της καλής διεπιστημονικής συνεργασίας, συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στο Ζ΄ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο με θέμα: «200 χρόνια από τη διεξαγωγή της μάχης στο Μανιάκι και 100 χρόνια από την αλματώδη ανάπτυξη της πόλης της Καλαμάτας». Την οργάνωση του υπόψη Συνεδρίου ανέλαβε το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην έδρα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μαίου 2025. Το Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, συμμετείχε στο υπόψη Συνέδριο ως συνδιοργανωτής.


Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου περιελάμβαναν άξονες σχετικούς με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η Κοσμήτορας της Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Καθηγήτρια Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης - Αστικής Ανασυγκρότησης Δρ. Ρόϊδω Μητούλα χαιρέτησε και ανέπτυξε κεντρική ομιλία με θέμα “Ιστορικές Μάχες και Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη - Μανιάκι 1825, Καλαμάτα 2025” Το υπόψη Συνέδριο είχε ως στόχο να διερευνήσει, ύστερα από 200 χρόνια από τη Μάχη στο Μανιάκι, τις επιπτώσεις που είχε η ιστορική μάχη στην ανάπτυξη του μετέπειτα επίσημου Ελληνικού κράτους και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία και στην πόλη της Καλαμάτας, (σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, πολεοδομικό κ.ά. επίπεδο).


Η αξία του παρόντος Συνεδρίου έγκειται στο γεγονός ότι διερευνά με επιστημονικό τρόπο τις επιπτώσεις και τις προεκτάσεις που είχε μία τόσο σημαντική ιστορική μάχη στη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς με την εθνική ελευθερία που επετεύχθη στη συνέχεια, συνέβαλε σε μετέπειτα αναπτυξιακές προσπάθειες, με την πόλη της Καλαμάτας να εξελίσσεται σταδιακά από μία μικρή κωμόπολη, σε οικονομικό και πολιτισμικό αστικό κέντρο της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, διαμορφώνοντας το σημερινό της αναπτυξιακό τοπίο.

 

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Συνεδρίου